Het verzet kraakt (muziek)

De regering in ballingschap roept in 1944 op tot de spoorwegstaking. Om de staking vol te houden is er veel geld nodig. Daarnaast moet ook het moreel hoog gehouden worden.

De workshop begint met een vergadering van de stakingsleiders in Almelo. Zij beginnen hun bijeenkomst met het zingen van het Wilhelmus. Op de agenda staat het instuderen van een lied uit de musical en het maken van een lied om de mensen in het verzet, maar ook de bevolking te ondersteunen. De klas maakt in groepen een instrumentaal deel, de coupletten (singer/songwriting) en het refrein op rap. De vergadering en het lied vormen samen een soort mini-musical, waarmee de workshop wordt afgesloten.

In de bijbehorende lesbrief

• wordt ingegaan op het aanleren van het Wilhelmus en bij welke gelegenheden dit lied wordt gezongen;
  • worden suggesties gegeven om de leerlingen via internet te laten ontdekken welke muziek in de oorlogsjaren populair was en wat de functie daarvan was.

Doelgroep 6,7 en 8
Locatie Eigen school
Lesruimte Ruim leeg lokaal en stoelen/banken, bijv. speellokaal
Benodigdheden door de school te verzorgen –    de school er zorgt zelf voor dat er 3 cd-spelers of andere devices zijn met voldoende volume, waarop de geluidsopname door de kinderen kan worden afgespeeld (groepswerk)

–    de school ontvangt een geluidsopname met een karaoke van het Wilhelmus plus een basisopname met oefentracks voor het lied;

–    de leerlingen dragen op de dag van de workshop een overall of een broek met een (ouderwets) overhemd

Duur 90 minuten
Aantal deelnemers Een groep, max. 30 kinderen. Bij meer graag even contact.
Prijs (all-in) € 130,-
Aansluiting bij leergebied Kunstzinnige oriëntatie
Aansluiting bij kerndoel 05 (soorten teksten, vorm, inhoud)

37 (samenleven, waarden en normen)

53 (tijd van de wereldoorlogen)

54 (zingen, muziek maken, notatie,

ontwerpen)

56 (cultureel erfgoed)

Creatief proces Oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren
Vakoverstijgende mogelijkheden Geschiedenis, taal
Lesbrief Er is een lesbrief voor de leerkracht met daarin lessuggesties rondom deze workshop.
Bijzonderheden Onderdeel van de productie Het Verzet Kraakt. Hierbij bestaan workshops Dans, Theater en Muziek.

Bij afname van meerdere workshops is het mogelijk om het project af te sluiten met een  gezamenlijke presentatie onder leiding van docent van Kaliber Kunstenschool. Voor meer informatie en kosten neem contact op met educatie@kaliberkunstenschool.nl