Twents Zilver – kwiek met kunst!

Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat op een kunstzinnige manier of geniet van een voorstelling of andere uiting. Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarom gaat in Oldenzaal en Enschede het project Twents Zilver van start.

Minder pillen, meer muziek
Actieve kunstbeoefening blijkt bij uitstek een middel om gezonder en gelukkiger oud te worden. Dit zeggen steeds meer onderzoekers. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt je horizon, brengt nieuwe ontmoetingen en geeft zin in en aan de dag. Dé reden voor de gemeenten Oldenzaal en Enschede en vijf landelijke fondsen om hierin te investeren. Ook omdat via kunst mooie verbindingen tussen verschillende generaties kunnen ontstaan die de inclusieve samenleving dichterbij brengt. Twents Zilver is echt een project dat we samen vorm gaan geven!

We zoeken: Kwiekmakers, ambassadeurs en senioren!
Met Twents Zilver gaan we verschillende krachten uit de regio bundelen. Zo zijn we op zoek naar mensen die Kwiekmaker en ambassadeur willen zijn. Kwiekmakers zetten hun talent in om te luisteren naar het verhaal van ouderen in de buurt en om dat verhaal op een kunstzinnige manier te vertalen. Een stuk reflectie brengen waardoor zij zien dat zij ertoe doen! Dat ook zij iets te brengen hebben wat zij kunnen delen met geïnteresseerden om hen heen.
Ambassadeurs hebben een belangrijke rol om ouderen deelnemer te maken van Twents Zilver. Zij kennen de buurt en weten wie enorm blij zou kunnen worden van echte aandacht en hulp nodig hebben om weer aan te haken. Daarnaast zijn wij natuurlijk op zoek naar senioren die kunstzinnig aan de slag willen gaan, voor meer leefplezier.

Wie kunnen Kwiekmaker worden?
Ben je kunstprofessional of professionele amateur? Ben je zorg- en of welzijnsmedewerker of vrijwilliger en heb je affiniteit met kunst? Ben je creatief therapeut of muziektherapeut? Ben je kunst-/zorg-/welzijnsstudent en wil je graag bijdragen aan positieve gezondheid van ouderen? Dan ben je van harte welkom om je aan te melden als Kwiekmaker-in-spé.

Kwiekmaker-in-spé kan meedoen aan de speciale Twents Zilver-training van Tessa Kortenbach en deskundigen op het gebied van positieve gezondheid, omgaan met dementie en eenzaamheid. Kwiekmakers lopen tijdens hun opleiding ook stage, zodat zij hun eigen ‘aanpak’ eerst een aantal keer kunnen oefenen. Ben je eenmaal gecertificeerd, dan zorgt Fit-ART voor de match met een oudere uit de buurt. Voor het traject krijg je een financiële vergoeding van € 300. De twee trainingen voor Kwiekmakers in september zitten al helemaal vol, maar je kunt je nog opgeven voor de training in januari 2020!

Wie kunnen ambassadeur worden?
Wij zoeken voor de functie van ambassadeur mensen uit Oldenzaal en Enschede-Zuid die de wijk goed kennen en vervolgens betrokken willen zijn bij het contact leggen en het proces dat volgt. Als ambassadeur ben je eerst zelf ‘proefkonijn’ van de Kwiekmakers, zodat je aan den lijve ondervindt wat een Kwiekmaker voor je kan betekenen. Dat maakt ook dat je precies kunt overbrengen wat het je brengt. Doordat je als ambassadeur nauw betrokken wordt bij allerlei activiteiten in het project kun je dat steeds beter. Is dit de rol die jou past?

Wie kan er meedoen?
Alle senioren uit Oldenzaal en uit de Zuid-wijken van Enschede worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan Twents Zilver. Als u van kunst en cultuur houdt en u wilt graag in uw eigen buurt iets nieuws ondernemen en nieuwe mensen ontmoeten, grijp dan uw kans en doe mee! Wilt u graag kennismaken met een Kwiekmaker? Of kent u iemand die wij hiermee een groot plezier kunnen doen? Of hebt u een idee voor een mooie activiteit in de buurt? Neem dan contact op.

Bent u geïnteresseerd in de rol van Kwiekmaker of ambassadeur? Of bent u een senior die met ons op kunst-avontuur wilt? Neem dan contact op met Fit-ART via twentszilver@fitart.nl of bel met Anita Kunst 06-13406842 of Tineke Posthumus 06-28578131.

Twents Zilver wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Oldenzaal, Gemeente Enschede, Impuls, Zorgfederatie Oldenzaal, Zorggroep Sint Maarten, De Posten, Stichting RCOAK, Fonds voor Cultuurparticipatie, Oranje Fonds, Rabobank, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting Het R.C. Maagdenhuis en het VSBfonds.